Contador gratis

 

 

Joaquim Corts, llicenciat en Dret i professor de Secundària, és l'actual president de l'Associació d'Amics de la Costera (ocupa el càrrec per segona vegada des de la creació d'aquesta entitat). Va nàixer a Xàtiva el 4 d'abril del 1952. De ben jove, començà a interessar-se per la política i per les manifestacions culturals i artístiques, especialment per la literatura i pel món de la imatge.

Activitat política

Durant el període de la transició democràtica, s'afilià a la Unió Sindical Obrera i, ben prompte, formà part de la seua executiva comarcal (fou Secretari de Relacions Polítiques i Sindicals). Més endavant, en vista de la deriva groguenca que prenia aquell sindicat, s'afilià a Comissions Obreres. Fou membre de la Taula de Forces Polítiques i Sindicals de la Costera i, des de les primeres eleccions municipals democràtiques (1979), regidor nacionalista a l'Ajuntament de Xàtiva (col·laborant en la fundació d'UPV). Durant el primer període municipal (1980-1983), ocupà la Regidoria d'Educació; durant el segon (1983-1986), les regidories de Trànsit i de Guàrdia Urbana. Faltant un any per a les terceres eleccions, presentà la dimissió i abandonà l'activitat política.

Activitat professional

Entre 1975 i 1994, Joaquim Corts fou mestre de Primària. Participà, durant la seua destinació al CP “Jacint Castanyeda” de Xàtiva, a l'experimentació del primer cicle de la futura Educació Secundària Obligatòria (col·laborant en l'elaboració dels materials curriculars de Llengua i Literatura). El 1994, aprovà les oposicions de Secundària. Des de llavors, ha exercit la docència, com a professor de valencià, a instituts de Xàtiva, Elda, Navarrés i Moixent. Durant el curs 1994-1995, estigué destinat al CEP de Xàtiva. Ha estat vice-director (amb funcions de director) de la Secció de Navarrés (actual IES Navarrés), encarregant-se de la seua posada en marxa. Actualment és el director de l'IES Moixent (del qual ha estat també cap d'estudis).

Dissenyador gràfic

La seua dedicació al món de la imatge data de la dècada dels setanta, quan fou elegit president del Cineclub Xàtiva. Posteriorment, ha conreat distintes facetes creatives. En el camp del disseny, ha executat tota mena d'encàrrecs: cartells publicitaris, cobertes de discs, etc. Ha maquetat i dissenyat gràficament vàries publicacions: Homenatge Picasso (carpeta amb obra gràfica de diversos artistes valencians), Homenatge Bruschetti, diverses edicions de Xàtiva Fira d'Agost, el catàleg de l'exposició Joaquim Tudela Pintor (amb motiu del centenari del naixement d'aquest artista xativí), quatre exemplars monogràfics de la revista Quaderns de Xàtiva (dedicats respectivament a les festes i tradicions de Xàtiva, a Vicent Andrés Estellés, a la família Borja i al 750 aniversari de l'entrada de Jaume I a la ciutat), Xàtiva, l'espai dels Borja; itinerari fotogràfic (catàleg de l'exposició commemorativa del pontificat de Roderic de Borja), Els Borja a la Sotsgovernació de Xàtiva (catàleg d'altra exposició fotogràfica dedicada als papes xativins), diverses guies didàctiques (com ara Xàtiva, els Borja; una projecció europea i La llar dels Borja, amb motiu de l'exposició homònima, dedicada a la família Borja), Ulls d'artista (catàleg d'una exposició del fotògraf Eduard Francés), la col·lecció Conèixer la Costera i diversos exemplars de la revista Papers de la Costera, editades per l'Associació d'Amics de la Costera, L'espai del llibre (butlletí bibliogràfic de la XIEC), els cartells i els programes dels Cicles Musicals de Xàtiva, etc.

Fotògraf

Vers el 1970, Joaquim Corts començà a fer fotografies amb una màquina de plàstic i focal fixa, de format 126. S'integrà com a vocal en AFSA (Associació Fotogràfica Setabense d'Aficionats), la qual cosa fou determinant perquè augmentés la seua atenció envers el fenomen fotogràfic. Cap al final dels setanta, adquirí el seu primer equip reflex de pas universal, una Minolta XG2 i una ampliadora Meopta Axomat amb què començà a positivar en blanc i negre. Més tard, treballà en format mitjà, mostrant una especial predilecció pel color. A hores d'ara, s'interessa per la fotografia digital.

És poc aficionat als concursos. Tanmateix, ha participat diverses vegades als dos salons xativins: al saló local, ha obtingut diferents premis, tant en la modalitat de blanc i negre com en la de color; al nacional, ha estat seleccionat en vàries oportunitats. Ha conreat distintes temàtiques (paisatge, natura morta, retrat) però dedica una atenció preferent al reportatge: París, Rio de Janeiro, Barcelona, Madrid, Roma, Venècia, Florència, Estocolm, Berlín... Ha realitzat diverses exposicions individuals i col·lectives. El febrer del 1985, féu una exposició individual al Centre Social xativí amb paisatges de Bocairent. Els anys 86 i 87, exposà a la llibreria “La Costera” sengles mostres del seu treball: un reportatge sobre París i una sèrie de fotos eròtiques. També participà, junt amb altres membres d'AFSA, en la col·lectiva Valencia Imagen 88 organitzada per AGFOVAL i la Federación Valenciana de Fotografía al Saló Daurat de la Llotja. El 1992, participà en una col·lectiva de fotògrafs xativins a Canals i en l'exposició commemorativa del pontificat de Roderic de Borja Xàtiva, l'espai dels Borja; itinerari fotogràfic, que primer s'exhibí a Xàtiva (a la Casa de Cultura i a l'Almodí) i posteriorment viatjà per diversos indrets: Gandia, Canals, Dénia, València (Club Diario Levante), etc. També col·laborà en l'homenatge a Vicent Andrés Estellés celebrat el més d'octubre del 1993 a la Casa de Cultura de Xàtiva. Més tard, participà en una col·lecció de postals de Xàtiva editades per l'ajuntament de la ciutat.

Joaquim Corts s'ha dedicat igualment a altres quefers relacionats amb el món de la fotografia: ha estat president d'AFSA; ha impartit cursets a la Casa de la Joventut de Xàtiva, als Centres de Professors de Xàtiva i Aiora, i a través d'Antena 3 Ràdio (actual Ràdio Xàtiva, de la Cadena SER); ha prologat diverses publicacions fotogràfiques; finalment, ha actuat com a jurat en nombrosos salons, com ara Canals, Alzira, Ontinyent, Xàtiva, Carcaixent i d'altres.